Parkinson beyinde dopamin eksikliği ile ortaya çıkan nörodejeneratif bir hastalıktır.
Parkinson hastalığının ortaya çıkmasında oksidatif stres, nörotoksinler, beslenme durumu gibi etmenler yer almaktadır.
Parkinson hastalarında hareketlerde yavaşlama, hareketlerde azalma, kas sertliği, titreme gibi semptomlar görülmektedir.
NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Parkinson hastalarında en çok karşılaşılan sorunlardan olan konstipasyonun azaltılabilmesi için posa alımının arttırılması ve gastrointestinal sorunların önlenebilmesi için hidrasyon dengesinin korunması gerekmektedir. Bunun için günde 30-35 gram arasında posaya ek olarak düzenli sıvı alımı önerilmektedir.
Bunun yanında omega-3 yağ asitlerinin merkezi sinir sistemindeki görevleri ve bilişsel duruma olan katkıları ile tedaviye olumlu etkileri olabilir. Haftada 2 gün balık tüketimi önerisi Parkinson hastaları için de geçerlidir.
Fiziksel aktivite de barsak hareketlerinin arttırılmasına ve yaşam kalitesinin artmasına yardımcı olmaktadır.
Levodopa bir protein yapıtaşıdır ve diğer proteinlerle emilim için yarıştığından ilaç saatine yakın proteinli gıdalar yemek, levodopanın emiliminin etkinliğini düşürür. Levodopanın işe yaramadığı durumlarda ise beslenme düzeninde proteinin dağılımının değiştirilmesi gerekmektedir.
Bazı Parkinson hastalarında doz sonu kötüleşmesi yaşadıklarında ağrılı kas kramplarına sarı hardal, zerdeçal, maden suyu yardımcı olabilir. Doğru miktarda su tüketimi kramplardan koruyabilir.
Parkinson hastalarında artan oksidatif strese bağlı olarak mikro besin ögelerine olan gereksinim yükselmektedir. Bu noktada diyetisyen kontrolünde ayrıntılı besin alımının gözlemlenmesi ve gerekli müdahalelerin erken dönemde yapılması önem taşımaktadır.
Comments