SİBO- İnce Bağırsakta Aşırı Bakteri Çoğalması (Small İntestinal Bacterial Overgrowth)
- Diyetisyen Damla Çilden
- 12 Ara 2023
- 2 dakikada okunur

SİBO nedir?
Yaşam tarzı, ilaç kullanımı, besin zehirlenmesi ve hastalık gibi çeşitli sebeplerle bağırsak mikrobiyotasında değişikliklerin meydana geldiği, bunun da ince bağırsakta aşırı bakteri üremesi (SİBO) olarak adlandırılan bir durumu tetiklemesiyle oluştuğu tahmin edilmektedir.
Semptomlar: Gaz, karın ağrısı, şişkinlik, ishal, kabızlık, mide bulantısı
Tanı: Sağlıklı bireylerde, ince bağırsakta mililitre başına oluşan bakteriyel koloni sayısının olması gerekenin üstünde olmasının SIBO tanısıyla uyumlu olduğu düşünülmektedir.
Klinik uygulamada yaygın olarak kullanılan noninvaziv tanı yöntem ise sabit miktarda bir karbonhidrat substratının yutulmasından sonra nefesle dışarı verilen hidrojen gazı ve/veya metanın ölçümüdür.
*B12 vitamini eksikliği SIBO'nun bir sonucu olabilir. Bu, vitaminin bakteriler tarafından kullanılması sonucu eksiklik ortaya çıkar.
Tedavi: Yaşam tarzı, diyet ve tıbbi tedavilerin bir kombinasyonu uygulanmalıdır. SİBO’nun tüm nedenleri, semptomları ve komplikasyonları ele alınarak, tedavi tamamen bireye özgü planlanmalıdır.
Yaşam tarzı önlemleri arasında stresi yönetmek, egzersiz yapmak, non-steroidal antiinflamatuar ilaçların azaltılması ve sigaranın bırakılması yer alır.
Tıbbi tedavide bakteriyel aşırı çoğalmayı engellemede antibiyotik kullanımı altın standarttır. Kullanılan antibiyotikler SİBO'nun hidrojen (H-SİBO) veya metan (M-SİBO) üretimi testine bağlı olarak belirlenmektedir. M-SİBO anaerobik koşullarda oluşurken sıklıkla kabızlıkla ilişkilendirilir. H-SİBO ince bağırsakta gram-pozitif bakterilerin aşırı atışı ve ishal ile kendisini göstermektedir.
Ancak antibiyotik tedavisinden sonra nüks oranının yüksek olması SİBO için evrensel olarak kabul edilmiş bir tedavi yaklaşımının olmadığını göstermektedir.
Beslenme tedavisi kısmında ise fermente edilebilir oligosakkaritler, disakkaritler, monosakkaritler ve polioller (FODMAP'ler) açısından düşük bir diyet, irritabl bağırsak sendromu olan hastalarda şişkinliği ve gazı iyileştirir, dolayısıyla semptomatik SIBO hastalarına da yardımcı olabilir. İnternet sitelerinde veya sosyal medyada bu konuya ilişkin pek çok diyet modeli görülmektedir fakat bu diyetler tam olarak bilimsel kanıtlara dayanıp kesin çözüm olarak nitelendirilememektedir.
Sabırlı bir diyet süreci ile bakterilerin çoğalmasına ortam sağlayan besinler kişiye özel olarak belirlenmeli, diyetten çıkarıp tekrar eklenerek tolere edilebilir miktarlar bulunmalıdır. Bu süreçte besin ögesi eksikliği olmaması için diyetisyenden destek almak en doğrusu olacaktır.
Comments